Bawarska golonka
Czego potrzebujesz?
- 2 dość spore golonki wieprzowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- niewielki kawałek pora oraz selera
- 2 liście laurowe
- 2 kostki bulionowe
Marynata do mięsa
- butelka ciemnego piwa
- pół łyżki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby cała była zakryta. Dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu czarnego oraz liście laurowe. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, a jeśli na powierzchni wody powstały szumowiny, zbieramy je. Golonkę gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone na pół warzywa. Dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy przez około 2 godziny, pamiętając, że czas ten uzależniony jest od wielkości golonki. Przestajemy gotować, kiedy widelec swobodnie wchodzi i wychodzi z mięsa. Golonkę wystudzamy. W misce z powyższych składników przygotowujemy marynatę. Gdy golonka wystygnie, nacinamy nożem skórę, aby marynata mogła się dostać do mięsa. Czas marynowania to minimum godzina, jednak najlepiej jeżeli jest to cała noc. Zamarynowaną golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut, co jakiś czas podlewając ją marynatą.