Spätzle z serem
Czego potrzebujesz?
- 500 g mąki
- 2 duże cebule
- 250 g sera gruyere lub ementaler
- 1 łyżeczka soli
- kawałek masła
- 3 jajka
- 250 ml wody
Jajka mieszamy z wodą oraz solą, po czym małymi porcjami dodajemy mąkę cały czas mieszając drewnianą łyżką, do momentu, w którym ciasto nie zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być gęste. Do garnka wlewamy wodę na kluski, solimy i gotujemy. Wprost do gotującej się wody przez specjalną maszynkę wyciskamy kluski. Kiedy wypłyną na powierzchnię oznacza, że są gotowe. Odcedzamy, a następnie przekładamy do ciepłej miski, którą należy zagrzać w piekarniku bądź mikrofalówce. Na patelni roztapiamy masło, szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. W misce układamy warstwami kluski, grubo straty ser, a na samym wierzchu cebulę. W takiej formie podajemy.