Erbsensuppe, czyli niemiecka zupa z zielonego groszku
Czego potrzebujesz?
- 250 g groszku mrożonego lub 1,5 szklanki świeżego
- 2 marchewki
- plaster selera korzeniowego
- 1 mała pietruszka
- 4 średnie ziemniaki
- jasna część młodego pora
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 litr wywaru warzywnego
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- 4 parówki wieprzowe
Połowę selera oraz marchew kroimy w drobną kostkę. Pora tniemy w paski. Warzywa zalewamy wywarem, solimy, a następnie wsypujemy majeranek. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, do momentu aż warzywa osiągną miękkość al dente. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, posiekaną natkę pietruszki i gotujemy do miękkości warzyw. Łyżką cedzakową wyjmyjemy połowę warzyw, a pozostałe miksujemy na gładki krem. Następnie wkładamy z powrotem warzywa do garnka, dodajemy parówki pokrojone w plastry. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Zestawiamy z ognia i czekamy pół godziny, aby smaki się połączyły. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.