Lebkuchen, czyli tradycyjne niemieckie pierniczki
Czego potrzebujesz?
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę korzenną mieszamy w misce. Mokre składniki (miód oraz masło) podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu aż masło się rozpuści. Przestudzamy, a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy owoce kandyzowane i mieszamy tak, aby nie powstały grudki (można to zrobić również przy pomocy miksera). Ciasto powinno być lepkie. Odstawiamy, aby całkowicie wystygło, w ten sposób jeszcze zgęstnieje. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze w dosyć dużych odległościach, gdyż podczas pieczenia ciasto rośnie. Po umieszczeniu kulki na blasze delikatnie ją spłaszczamy za pomocą łyżki. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Unikamy zbyt długiego pieczenia, gdyż wtedy ciastka stają się twarde i bardzo kruche. Po wyciągnięciu z piekarnika są one bardzo miękkie, lecz stygnąc stają się twarde. Po pokryciu lukrem zmiękną na drugi dzień.