Labskaus
Czego potrzebujesz?
- 375 g peklowanej wołowiny
- 150 g peklowanej wieprzowiny
- 2 cebule
- łyżka margaryny
- 750 g ziemniaków
- ogórki marynowane
- pieprz, gałka muszkatołowa
- pół ząbka czosnku
- 4 jaja
- 4 sardele
Mięso gotujemy w wodzie do miękkości. Dodajemy dwa ogórki i mielimy wszystko razem, a następnie odstawiamy. Gotujemy ziemniaki, wyciskamy za pomocą wyciskarki do kartofli i mieszamy z niewielką ilością wywaru z mięsa do uzyskania jednolitej masy. Mięso mieszamy razem z ziemniakami. Siekamy drobno cebulę i dusimy ją na margarynie, po czym dodajemy do mięsa i ziemniaków. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekanym czosnkiem. Tak przygotowaną masę wykładamy do półmiska, obkładamy dookoła sadzonymi jajkami oraz sardelami. Jeśli nie będziemy mieli sardeli możemy użyć śledzi marynowanych. Gotowe danie podajemy z marynowanymi ogórkami.