Bawarski krem z orzechami
Czego potrzebujesz?
- 2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- torebka cukru waniliowego
- 250 ml śmietany
- 15 dkg cukru
- 12 g żelatyny w listkach
- 8 dkg mielonych orzechów
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy nakrywką. W oddzielnej misce żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy do nich przestudzone mleko ciągle mieszając łyżką. Całość wlewamy z powrotem do rondelka, gotujemy przez około 10 minut jak najczęściej mieszając. W międzyczasie listki żelatyny namaczamy w ciepłej wodzie, odsączamy i dodajemy do rondelka. Masę mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z masą. Foremki przepłukujemy zimną wodą, wlewamy do nich masę i wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Zastygniętą masę wyjmujemy z foremek i posypujemy orzechami.