Berlińska zupa ziemniaczana
Czego potrzebujesz?
- 50 dkg ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- 10 dkg wędzonego boczku
- 2 cebule
- 800 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 5 gałązek majeranku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Ziemniaki oraz włoszczyznę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Boczek kroimy w kostkę, a następnie 2/3 jego ilości wsypujemy do garnka i podsmażamy na cebuli. Dodajemy ziemniaki i włoszczyznę, przez kilka minut całość smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy gałązki majeranku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 15 minut bez przykrywki. Pozostałą część boczku smażymy na suchej patelni. Z zupy wyciągamy majeranek i rozdrabniamy ją blenderem, po czym łączymy ze śmietaną. Podajemy posypaną usmażonym boczkiem.