Zielony sos frankfurcki
Czego potrzebujesz?
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki oleju
- 15 dkg jogurtu naturalnego
- 15 dkg śmietany
- 1 cebula
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, cukier
- 1 ogórek konserwowy
- natka pietruszki
- szczypiorek
- koperek
- ogórecznik
- szczaw
- trybula
- rzeżucha
- biedrzeniec
- estragon
- melisa
- lubczyk
Wszystkie zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Z jajek wyjmujemy żółtka i rozcieramy je z olejem. Dodajemy jogurt, śmietanę oraz sok z cytryny. Mieszamy z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i startą lub posiekaną cebulą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i musztardą. Wedle upodobań śmietanę można zastąpić majonezem, a do sosu dodać ząbek czosnku lub kroplę tabasco. Sos można podawać do jajek na twardo, mięsa, wędlin, warzyw, śledzi, ziemniaków.